IJsfantasie

Toen Marc Broekmans mij, niet lang nadat ik tot stadsdichter verkozen was, interviewde voor een artikel voor Radio Lelystad, gaf hij mij een goede tip. ‘Ga gedichten over sport schrijven,’ drukte Marc mij op het hart, ‘dat thema is bij stadsdichters vaak een ondergeschoven kindje.’ Een goede suggestie, maar het feit wil dat ik nou niet bepaald het sportieve type ben. Nu is het mijn taak als stadsdichter ook andere dichters aan te dragen. Marc is sportliefhebber, lid van de Lelystadse Dijkdichters en auteur van de bundel Ziel onder de arm. Een en een is twee, dacht ik bij mezelf. Het is me dan ook een waar genoegen het eerste sport- en tevens stadsgedicht van Marc Broekmans op Stadsdwalers te mogen presenteren. Zou jij ook graag gastauteur op Stadsdwalers willen zijn met een stadsgedicht over Lelystad? Twijfel niet langer en neem contact met mij op. Illustratie: Naomi Djairin.

 

IJsfantasie

Ik kreeg zojuist een visioen
Van een nieuwe kampioen?
Koude kermis met een stokkie
Ik heb het over ijsjeshockey

Het water stijgt en het ijs dat zakt
Maar in Lelystad wordt erin gehakt
Voor velen een natte jongensdroom
Met puk en masker, en fijn idioom

Na lang gesteggel en gepraat
bebouwen technici het land
Voor een sport van liefde en van haat
In de polder springt men uit de band

Het college gilt richting bank
Elke hyperbool gaat mank
Zeg kerel, druk een puk
IJshockey kan hier nooit meer stuk

Canadezen worden ingevlogen
Het nieuwe airport is een ware pre
Het harde ijs is maagdelijk wit
Tot er een spoor van bloed op zit..

Lelystad Strikers heet het team
dat hier de scepter zwaait
Sponsors spelen pantomime
Iedere player wordt gepaaid

Een volle bak tegen Geleen
En af en toe een brekebeen
Waterijsje met een stick
Toeschouwers eten zich dik

Oh Fackeldeij, oh Sparreboom
houd de wet hier zonder schroom
En gun het volk brood en spelen
Anders begint men hier te kwelen

Let op de keeper, benen wijd
waar de puk zo tussen glijdt
De telefoons gaan gauw van “kiek”
IJshockey op zeebodem, echt uniek!

Is dit een fantasie of werkelijkheid?
Wellicht een kwestie slechts van tijd
En vooral geld in een groeiend Lelystad;
De groenste gemeente met een waterschat

(C) Marc Broekmans, september 2017

 

Thomas Gerla

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla en ik ben wat je noemt een rasechte Lelystedeling. Geboren en getogen in Lelystad en daar nog steeds met veel plezier woonachtig. Op 23 juni 2017 ben ik op festival Sunsation officieel tot stadsdichter van Lelystad beëdigd, het jaar waarin Lelystad haar vijftigjarig bestaan viert.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *